• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
seksipertti.fi

seksipertti.fi

  • Koti
  • Lisätietoa meistä

Minkä takia oireiden googlaaminen ei kannata

Internetin aikakaudella moni tuudittautuu arjen helppouteen. Tiedon hakeminen on helpompaa ja nopeampaa kuin koskaan ennen, ja tämä on aiheuttanut niin sanotun tietohumalan, kun tietoa on tarjolla huomattavasti suurempia määriä kuin pystymme prosessoimaan. Tiedonhaun helppous on tuonut mukanaan myös ikävämpiä sivutuotteita, kuten ihmisten kärsimättömyyttä ja suuren määrän valheellista tietoa, jonka erottaminen oikeasta tiedosta voi toisinaan olla tottumattomalle hankalaa. Varsinkin vanhemmalle sukupolvelle, joka on kasvanut kirjojen aikakaudella, jolloin tiedon määrä oli hyvin rajattua ja se oli aina parhaan mahdollisen tietämyksen mukaista, voi uudenlaisen tiedonhaun oppiminen ja tietokriittisyys olla vaikea pala purtavaksi.

Internetin tietoihin ei aina kannata luottaa

Aikaisemmin kun kirjat piti konkreettisesti tulostaa, ei virheellistä tietoa tullut juurikaan painetuksi muuten kuin vahingossa. Vielä nykyäänkin printattua sisältöä, kuten lehdistöä, säätelevät lait, jotka velvoittavat niitä kertomaan vain oikeaa tietoa parhaan mahdollisen tiedon valossa. Nämä lait eivät kuitenkaan aivan täysin kykene rajoittamaan internetiä, vaan internet on tietyllä tapaa kuin villi länsi, johon kuka tahansa saattaa tuottaa tai sepustaa tietoa totuusperistä välittämättä. Tällaisen tiedon tai ”tiedon” luominen voi olla pelottavankin helppoa, ja internet on pullollaan uskottavan näköisiä valeuutissivustoja, jotka on usein verhoiltu jonkin tutun uutismedian näköiseksi nimeä hieman viilaten. Tällaisilla sivustoilla voidaan julkaista esimerkiksi sellaisia terveyteen liittyviä artikkeleita, jotka eivät pidä paikkaansa alkuunkaan.

Juuri edellä mainitun seikan vuoksi sairastapauksessa tai sellaista epäillessä ei suositella oireiden hakemista hakukoneella, sillä hakukone ei aina osaa suodattaa pois tuloksia, jotka eivät pidä paikaansa. Valemedian artikkelit luettuaan henkilö voi tulla diagnosoidakseen itselleen vaikka minkälaisia pelottavia tauteja, vaikka tosiasiassa kyseessä olisi aivan tavallinen flunssa. Lisäksi kannattaa muistaa, että monissa taudeissa saattaa olla samankaltaisia oireita, joten pelkästään oireiden hakeminen ei todista mitään. Esimerkiksi tavallisen flunssan ja juuri nyt paljon mediassa esillä olevan koronaviruksen oireet voivat toisinaan olla pelottavankin samankaltaiset, mutta diagnoosia ei voida tehdä puoleen tai toiseen ilman lääkärin tekemiä asianmukaisia tutkimuksia. Pienemmissä ongelmissa voi toki hakea apua netistä, mutta muista aina käyttää virallista, lääkäreille ja potilaille tarkoitettua foorumia tiedon etsimiseen.

Copyright © 2023. www.seksipertti.fi. All rights reserved.