Koronavirus on alkuvuodesta 2020 puhuttanut koko maailmaa ja aiheuttanut jopa lievää paniikkia. Sen jälkeen kun ensimmäiset koronavirustartunnat diagnosoitiin Suomessa, on koronapaniikki rantautunut myös kotimaahamme. Vaikka tarttuvia virusepidemioita on nähty useampiakin muutamina viime vuosina, ei mikään niistä ole koskaan esiintynyt näin pohjoisillla leveysasteilla. Juuri tämä on seikka, joka pelottaa myös suomalaisia. Mitä jos se leviää entisestään? Sen jälkeen kun ensimmäinen koronatartunta diagnosoitiin Suomessa, tuli tapauksia sairastuneen lähipiiristä ilmi useampiakin. Tällöin selvisi tartunnan kohteena olevan myös yhden lapsen, mikä oli omiaan vain suurentamaan koronapaniikkia entisestään. Lapsia nimittäin pidettiin koronaviruksen alkuaikoina pitkään virukselle immuuneina, mutta tuore tapaus osoitti, että tämä ei suinkaan ole asian laita. Milloin yskän oireista sitten on syytä huolestua ja milloin kyseessä on ihan tavallinen kausiflunssa?
Koronaviruksen oireet
Mitkä sitten ovat koronaviruksen oireet? Miten koronavirus erottuu influenssasta? Ensinnäkin on tärkeää muistaa, että koronavirus ei aiheuta flunssaa, vaan keuhkokuumetapauksia. Koronaviruksen myötä sairastuneet ovat raportoineet oireikseen yskän, kuumeen ja hengenahdistuksen. Koronavirus leviää ihmisten välillä etenkin pisaratartunnan muodossa hengitystie-eritteiden mukana. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että suuren riskin viruksen saamiselle aiheuttaa esimerkiksi se, kun koronaviruksen saanut yskäisee. Koronavirus ei kuitenkaan tartu pelkästään pisaratartuntana, vaan myös kosketustartunta ja jopa välillinen kosketustartunta esimerkiksi jonkin pinnan välityksellä on mahdollinen.
Miten koronavirukselta voi suojautua?
Koska koronavirus leviää käytännössä kahdella tavalla, pisaratartuntana sekä kosketustartuntana, ei virukselta suojautuminen ole täysin yksiselitteistä. Pisaratartunnalta suojautuminen onnistuu tehokkaasti esimerkiksi hengityssuojaimen avulla, mutta on tärkeä muistaa, että hengityssuojaimen teho loppuu 24 tunnin käytön jälkeen, minkä jälkeen se on vaihdettava uuteen. Jos samaa suojainta käyttää liian pitkään, loppuu sen filtterin teho ja käyttäminen on käytännössä hyödytöntä. Suomessa, missä tartuntoja on todettu vain muutamia, ei hengityssuojaimen käyttö vielä välttämättä ole kovin perusteltua, mutta varman päälle pelaava voi aloittaa suojainten käytön hyvissä ajoin ennen tartuntojen yleistymistä välttääkseen tartunnan saamisen.
Kosketustartunnalta suojautuminen puolestaan onnistuu yksinkertaisesti hyvällä hygienialla. Pese käsiä tiuhaan tahtiin ja desinfioi niitä. Vältä julkisilla paikoilla pintojen koskemista paljain käsin.